Brief in Coronatijden - Greet Penneman

Liefdevolle communicatie

We zitten nu, door de huidige situatie, op een kleine oppervlakte bij steeds dezelfde mensen. Spanningen kunnen ontstaan…

Lopen je gesprekken met anderen vaak mis? Ontstaat er onbegrip of (nog meer) irritatie? Dan gaan we dikwijls vingerwijzen: - je hoort me niet! - je luistert nooit! - wat ik ook zeg of vraag, het gebeurt niet!

Harder roepen werkt niet. Liefdevol communiceren wel. We communiceren vanaf het moment dat we geboren worden. We huilen om een behoefte weer te geven. Communiceren is woorden geven aan dàt waar jij naar verlangt. Het is duidelijk maken wat voor jou belangrijk is en wat je nodig hebt. Alleen ervaren we dikwijls dat we niet gehoord worden. De vraag is dan natuurlijk op welke manier we iets gezegd hebben? Was het duidelijk? Kwam ik vanuit een bepaalde behoefte of was het eerder een frustratie uiten? Nu we zo dicht op elkaar zitten, kan dat voor spanning zorgen. Het is nu niet het moment om elkaar te gaan verwijten. Frustraties en spanning kan je ook, op een liefdevolle manier, bespreekbaar maken.

Uiteindelijk zijn er 3 basisbehoeften waar we allemaal naar verlangen:

  • om "gezien" te worden
  • om 'gehoord" te worden
  • om ons "geliefd" te voelen om wie we in essentie zijn

Die 3 basisbehoeften kunnen vervuld worden als we ook liefdevol en helder aangeven waar we naar verlangen.
En neen niet alleen in tijden van Corona, maar altijd en overal en met iedereen .....en allereerst met jezelf.

Wil jij dat de andere jou beter begrijpt? Wil jij leren woorden te geven aan je gevoelens? Wil jij dat er minder onbegrip of irritatie is als je wat vertelt? Wil je terug meer in verbinding komen met de ander? Wil je helder, respectvol en op een zacht manier duidelijk maken wat er in je leeft?

Volg dan de volgende 3 stappen:

1. Observeer wat er gebeurt en beschrijf de situatie zonder te oordelen:
Als ik zie … / hoor … / me bedenk me dat …

2. Benoem en druk je gevoelens uit:
Dan voel ik me …

3. Definieer jouw behoeftes achter het gevoel:
Omdat ik behoefte heb aan… / ik zou willen dat … / ik verlang naar …

4. Formuleer een helder, positief en haalbaar verzoek:
Is het mogelijk om …? / ben je bereid om…? / zou je alsjeblieft …?

Het is een manier van communiceren dat je misschien niet gewoon bent. Oefening baart kunst.
Speel ermee en ervaar hoe je op een andere manier met elkaar in gesprek gaat om aan te geven wat voor jou belangrijk is.

Heb je meer vragen hierover? Contacteer dan Greet Penneman van Greet Coach – www.greetpenneman.beinfo@greetpenneman.be – GSM + 32 474.26.66.27