Brief in Coronatijden (1) - Louis Schoofs

Beste Plus++ klant,

Jullie, Plus++klanten van een kwaliteitsvolle groep verzekeringsmakelaars, behoren grotendeels tot de actieve bevolking. Allen zoeken wij wellicht - naast in de eerste plaats onze bezorgheden voor onze ouders, grootouders, kinderen, buren, vrienden- een haalbare weg om ons dagdagelijks leven te organiseren, onze ontmoetingen positief te houden.
Work-life-balance is nog nooit zo actueel geweest en wellicht zal elk hier een eigen creatieve weg in moeten zoeken en zullen wij er met ons allen veel uit leren.
Maar ook onze bedrijfsleider, vrije beroepers zullen bij hun angst voor de toekomst van hun bedrijf en zorg naar hun medewerkers haalbare oplossingen moeten zoeken. Leiderschap is meer dan ooit gewenst.

Angst is nooit weg in het leven, het maakt deel van ons leven, ons professioneel leven.
In onze persoonlijkheidskenmerken focus ik even op de groep waartoe angst behoort. Angst staat naast kwestbaarheid, implusiviteit, schaamte, depressie, ergernis. Het is een groep van kwaliteiten die op elkaar meer of minder inspelen zoals er nog een aantal groepen persoonlijkheidskenmerken zij bv.  de groep rond extraversie; onze hartelijkheid, sociabiliteit, energie, vrolijkheid, avonturisme.

Angst kan afhankelijk van wie wij zijn sterk of minder uitgesproken zijn en zoekt altijd een weg. Het maakt sommige van ons meer impulsief, of net minder, zoals het ons meer of minder kwetsbaar maakt.  Wat wij in deze momenten zeker kunnen doen is stilstaan bij onze angst en hoe wij er mee omgaan, wat we net wel en niet doen, of we een bezige bij worden thuis of net in de stoel blijven zitten.

Inzicht krijgen in je angst en hoe je ermee omgaat -dit is je patroon- geeft je net meer alertheid om  anders met je angst om te gaan en je gedrag te wijzigen als je voelt dat dit moet.  Negeer dus niet angst, kwetsbaarheid of impulsiviteit maar leer dit stukje persoonlijkheid van jou te begrijpen. Hoe meer je dit herkent van jezelf, hoe makkelijker je je eigen gedrag in je kot naar  je partners kunt aanpassen en de resultaten zijn soms verademend.

Wekelijks sturen wij jullie enkele yoga oefeningen van Nele. Het is onze bescheiden Plus++ bijdrage om je gezond te houden. Niet dat ik zelf een groot bezieler van yoga was, het inspireert mij nu wel en ja het zet mij aan om ook enkele oefeningen te doen, te lachen en de rust te ontmoeten.

De komende weken zullen wij inzoomen op hoe wij professioneel verbinden en geven wij interessante professionals hiervoor de ruimte. Hopelijk inspireert het jullie in het zoeken van praktische oplossingen

 

Zorg goed voor jezelf en aldus voor de anderen

Louis Schoofs

Namens Plus++

Louis Schoofs is auteur van het boek Good Business voor kmo’s (Lannoo) dat focust op good value, good leadership, good place to work. Louis is strategisch consultant, docent, psychotherapeut en ondersteunt Plus++ en meerdere familiale kmo’s in hun ontwikkeling.